Novice

Kratko, vendar sladko

28. Avgust 2013, 15:51

Pa je minila. Tudi 21. Poletna liga Rudi Hiti je dobila vse odgovora na svoja vprašanja. Štiri ekipe so v šestih medsebojnih obračunih porazdelile točke in zmage, najbolj pa so se izkazali norveški prvaki Stavanger Oilers, ki so s tremi prepričljivimi zmagami osvojili veliki pokal za zmagovalca.

Norveška ekipa je tako deseta ekipa, ki je v teh 21. letih posegla po prestižnem naslovu najboljšega na poletnem merjenju hokejskih moči na Bledu. Ob ekipi Stavangerja so na turnirju nastopili tudi francoski predstavniki Briançon Les Diables Rouges, slovenski državni prvaki HDD Telemach Olimpija in pa Team Jesenice, ekipa, ki je slavila največkrat na Poletni ligi in sicer kar šestkrat.

Jeseničani, ki se postavljajo na noge, zaradi vseh znanih težav v ožji krog favoritov niso sodili, več pa se je pričakovalo od slovenskih državnih prvakov. Prvi favorit tekmovanja so to pot bili Norvežani, pa tudi od Francozov se je pričakovalo veliko. Boji na ledu so se stopnjevali iz srečanja v srečanje, največ pa je postregel ravno zadnji, tretji dan tekmovanja. V popoldanskem srečanju sta v izredni tekmi o prvem mestu odločila norveški in francoski predstavnik, nato pa je sledil veliki slovenski obračun.

Lepo napolnjena dvorana in odlično navijaško vzdušje sta bila le pika na i napeti in borbeni predstavi na ledu. Žal je bil zadnji pravi obračun teh dveh ekip ravno na lanskoletni Poletni ligi, kaj pa ta derbi pomeni v slovenskem hokejskem prostoru pa ni potrebno posebej poudarjati. Na koncu sta bili obe strani zadovoljni, publika pa je naredila kuliso, ki se za dvoboj rdečega in zelenega moštva tudi spodobi. Z zmago so ljubljanski hokejisti posegli po drugem mestu, Jeseničani pa so osvojili zadnje, četrto mesto.

Žal je bil obisk manjši od pričakovanega. S solidnim obiskom se lahko pohvali le jeseniška ekipa, drugi slovenski predstavnik pa je imel že manj številno podporo. Nekaj francoskih in norveških navijačev je tudi prišlo vzpodbujat svoji ekipi, pravi navijaški dvoboj pa je ponudila le tekma med Jeseničani in Ljubljančani.

Po končani 21. Poletni ligi Rudi Hiti so pogledi že usmerjeni v naslednji, že 22. Visoki stroški, ki močno krojijo organizacijo takega turnirja, bodo verjetno vplivali tudi na izbor in število ekip v prihodnje. Kdo natančno bo udeleženec naslednjega avgustovskega hokejskega srečanja na Bledu še ni znano, vsekakor pa upamo, da bosta med njimi tudi Jesenice in Olimpija. Ostali udeleženci bodo zanimive in kvalitetne ekipe, kot so bile tudi do sedaj.

Ob koncu letošnjega srečanja na 21. Poletni ligi Rudi Hiti pa je bil organiziran še rock koncert s skupino Rockomotiva. Večini neznana zasedba se je pokazala kot izredna zasedba izkušenih ljubiteljev rocka, ki so naredili pravo vzdušje, uspeli zadržati marsikaterega navijača, ki so, tudi zaradi zanimivega glasbenega izbora, vztrajali še dolgo v noč. Pod črto – bilo je zanimivo avgustovsko hokejsko rajanje. In vidimo se čez leto na istem mestu.

Končni vrstni red 21. Poletne lige Rudi Hiti:
1. Stavanger Oilers
2. HDD Telemach Olimpija
3. Briançon Les Diables Rouges
4. Team Jesenice

Pregled dosedanjih zmagovalcev Poletne lige:
Jesenice (SLO) 6 zmag (1992, 1993, 2005, 2006, 2009, 2011)
EC KAC (AUT) 4 zmage (1995, 1997, 1998, 1999)
Olimpija (SLO) 3 zmage (2000, 2002, 2004)
EC VSV (AUT) 2 zmagu (2008, 2010)
Torpedo Ust Kamenogorsk (RUS) 1 zmaga (1994)
Sportina Bled (SLO) 1 zmaga (1996)
CSKA Moskva (RUS) 1 zmaga (2001)
Briançon (Fra) 1 zmaga (2007)
Medveščak Zagreb (CRO) 1 zmaga (2012)
Stavanger Oilers (NOR) 1 zmaga (2013)

*leta 2003 je bil turnir odigran ob skromni udeležbi in ne šteje v uradno statistiko turnirjev

 

Foto: Drago Cvetanovič

Nazaj na seznam

Fotogalerija